Egy békés, célirányos megoldás a globális problémákra

A Helyes Kiút

A Helyes Kiút

Lehetetlen viták, ellentétek és megbeszélések nélkül fejlődni, de meg kell tanuljuk, hogyan tudjuk megzabolázni és helyesen irányítani azokat.

2020. augusztus 04. - ZsolHerm

photo-1553013746-fd5454da7078.jpgKérdés az internetről: Lehetséges az, hogy a társadalomban zajló egészséges nézeteltérések, viták sokkal inkább képesek világszerte utat nyitni a fejlődésnek, mint az ha mindenki mindenkivel egyetért?

Válasz:  Ez a kérdés nagyon fontos! Bármilyen haladás, fejlődés mindig egészséges vitát, vagy akár tüzes ellentéteket, küzdelmeket követel. Ezért van az, hogy a dogmatikus gondolkodásmód, a szólásszabadság korlátozása,  az emberi gondolkodás mesterséges manipulálása, mindenfajta megszorító intézkedések és az ellentétek elfojtása (mely  jelenlegi társadalmunk  jellemzője) megakadályozza a fejlődés növekedését.

Természetesen annak érdekében, hogy a viták, az ellentétek és küzdelmek hasznosak, és építők legyenek, meg kellene tanulnunk, hogyan zabolázzuk meg azokat, illetve hogyan építsünk egy magasabb, fejlettebb és összetettebb véleményt, megoldást anélkül, hogy elutasítanánk vagy elnyomnánk bárkinek a nézőpontját, véleményét, szükségét és  vágyát.

Ehhez szükség van egy különleges "kerek"  módszerre, mely workshopokat, azaz kerekasztal beszélgetéseket jelent. Itt megtanulhatjuk hogyan helyezzük saját véleményünket az asztalra és onnantól kezdve magunkat megnyitva odafigyeljünk mások véleményére, olyan mértékben, hogy az ő véleményüket tesszük magunkévá, saját véleményünk helyett.

Hogy ha mindenki ugyanezt teszi a workshop során és azt helyesen vezetik, akkor eljutunk egy olyan magasabb, összetettebb nézőponthoz, megoldáshoz, mely addig egyikünkben sem létezett a beszélgetés előtt.

Ezáltal mindannyian boldogan állunk majd fel az asztaltól, hiszen, megtaláltuk a helyes megoldást, mindannyian elmondhattuk a véleményünket és mindannyian hozzájárultunk a megoldáshoz. Habár mindannyian különbözőek vagyunk és azok is maradtunk, de mindenki berakta a saját “szezámmagját” az egészbe,  amely nélkül ez a összetett, magasabbrendű vélemény, megoldás nem lenne teljes. 

A bejegyzés trackback címe:

https://helyeskiut.blog.hu/api/trackback/id/tr2616103162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása