Egy békés, célirányos megoldás a globális problémákra

A Helyes Kiút

A Helyes Kiút

Covid -19: Tényleg olyan jó volt előző életünk, hogy amilyen gyorsan csak lehet vissza akarunk hozzá szaladni?

2020. május 03. - ZsolHerm

Túlreakció?

Sokan azt mondják, hogy a kormányok túlreagálták a vírus járványt, különböző megszorító intézkedéseikel szükségtelen kárt okozva a gazdaságnak, későbbi nehéz helyzetet, bevételvesztést és munkanélküliséget okozva az embereknek, és hogy mindezt meg lehetett volna előzni másfajta intézkedésekkel.

Elmondom, hogy mi a problémám ezzel.

Ezek a vélemények azt feltételezik, hogy a vírus járvány nélkül minden rendben volt, és amikor a politikusok úgy döntöttek, hogy teljes megszorításokat, kijárási tilalmat rendelnek el, ezáltal egy tökéletesen működő gazdasági-társadalmi rendszert hoztak nehéz helyzetbe, amely korábban mindenkinek megfelelő megélhetés nyújtott.

De mindannyian tudjuk, hogy ez nem igaz.

 

Haldokló Rendszer

A jelenlegi társadalmi-gazdasági rendszer egy természetellenes túlfogyasztáson, megállás nélküli vásárláson, és egy művileg generált szükségen alapul, mely az embereket arra kényszeríti, hogy olyan dolgokat hozzanak létre és vásároljanak amire nincs szükségük amelyet valójában nem is engedhetnek meg maguknak.
Ez a rendszer már állandó válságban volt, mondhatjuk úgy is, hogy lélegeztető készüléken volt a vírus járvány előtt.

Már korábban is egy globális katasztrófa fele haladtunk, egy sokkal nagyobb válság felé mint a 2008 as financiális válság. A munkanélküliség különösen fiatalok körében állandóan növekedett, különböző feszült geopolitikai konfliktusok globális háborúkkal fenyegettek, állandó kereskedelmi háború, olajár háború zajlott, és a társadalmak kezdtek ketté törni az egyre növekvő egyenlőtlenség miatt, miközben az antibiotikum túlhasználása miatt egyre védtelenebbé váltunk bakteriális fertőzésekkel szemben.

Az emberek nem éltek jól még akkor sem, hogyha jelenlegi művi mértékeink szerint nem volt mindenki szegény, de eközben depresszió, különböző kábítószerek és az alkohol használat, magány és a család szétesése voltak a valódi "járványok, csapások" melyek az egész világot sújtották.
És mindeközben egyre inkább elpusztítottuk a természetes környezetet mely most hogy az emberiség káros tevékenysége megállt, elképesztő képességét mutat arra, hogy magához térjen és ismét kiegyensúlyozza magát napról napra.

Valójában a járvány azt mutatja meg, hogy amit mi elveszítünk a járvány utáni válságon keresztül, az csak a felesleg, az a szemét amit eddig termeltünk, vásároltunk amelyre nincs szükségünk egy jó egészséges modern élethez.

 

Megfelelő oktatás az átmeneti időszakra

Lesz hatalmas munkanélküliség akár több milliárd embernek is? Igen valószínű.
Nehéz helyzetbe kerülünk majd, nehéz lesz az élet? Igen valószínű.
De a vírus az egyszerűen csak előre hozta azt, ami így is úgy is megtörtént volna.

A kérdés az, hogy hogyan birkózunk majd meg a több milliárdnyi munkanélkülivel akik mindennapos problémák elé néznek majd.

Nem mehetünk vissza ugyanahoz a rendszerhez ahol eddig voltunk, mert az nem volt fenntartható és egy kétségtelen önpusztításhoz vezetett. Egy teljesen új rendszert kell építenünk amely jobban gondoskodik az emberekről megfelelő célirányos és gyakorlati oktatáson keresztül.


Egy ilyen különleges oktatás képes lesz minket felkészíteni arra, hogy egy új társadalmat építsünk, melynek jobb alapjai, értékei, céljai vannak, mely kölcsönös felelősségen és kölcsönösen egymást kiegészítő kooperáción működik, az eddigi kegyetlen, egymást kizáró versengés helyett ahol egymás kárára próbáltunk túlélni.

 

Új rendszer a Természet törvényei alapján

Egy olyan rendszert kell építenünk amely modern, természetes, emberi szükségletekre és elérhető forrásokra épül.

És ez a legfontosabb pont, hogy az emberekről kell gondoskodni, nem pedig a piacokról, bankokról, üzleti érdekekről, választási kampányokról, mindazokról a dolgokról ami egyelőre a politikusokat érdekli, motiválja meg azokat akik nekik a fizetést adják.

Én nem vagyok se liberális, se kommunista. Nem vagyok vallásos és nem hiszek misztikumban.

Én realista vagyok. Pontosabban a természet empirikus tudósa.

A természet rendszere megváltoztatlan, vas törvényeken alapul, melyeket mi nem törhetünk meg folyamatosan csak abból meggondolásból, hogy úgy érezzük, a rendszer fölött, azon kívül létezünk, az tehetünk amit csak akarunk, és addig zsákmányulhatjuk ki a rendszert ameddig az utolsó cseppet is ki nem facsartuk abból anélkül, hogy ezért fizetnünk kellene.

Vagy megtanuljuk hogyan kövessük a természet azon törvényeit melyek fenntartják az egyensúlyt és a homeosztázist, mely törvények ránk is vonatkoznak - hiszen mi is ebben a zárt integrált egymástól függő rendszerben élünk - vagy folytatjuk tovább menetelésünket a szakadék széle felè ,vírussal vagy vírus nélkül.

És akkor egyre nehezebb és több szenvedést okozó globális katasztrófák várnak ránk.

crisis.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://helyeskiut.blog.hu/api/trackback/id/tr8115656598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katalin Zádoriné Soós 2020.05.06. 21:01:11

Azt gondolom,ez a vírus megtanítja,hogy tudatosabban és egyszerűbben éljünk.Örüljünk minden napnak,amit a szeretteinkkel tölthetünk és folyamatosan dolgozzunk azon,hogy tiszteletre épülő emberi kapcsolatokat építsünk.Tiszteljük az életet,az embereket,a természetet.
süti beállítások módosítása