Egy békés, célirányos megoldás a globális problémákra

A Helyes Kiút

A Helyes Kiút

A kollektív emberi öntudat sokkal magasabb szintű mint az AI (mesterséges intelligencia)

2020. július 21. - ZsolHerm

photo-1515187029135-18ee286d815b.jpgBár a kollektív tudatosság elérése valami jó ötletnek vagy vonzó utópiának tűnik, azonban pontosan ez az amire most a Természet evolúciója elkötelez minket.

Különösen a világméretű járvány (mely egy kollektív globális csapás volt az emberiség ellen) mutatta meg, hogy mennyire gyengék, hatástalanok és sikertelenek vagyunk, amikor globális problémákkal kell szembenéznünk, amikor egyénileg vagy nemzetileg mindenre úgy reagálunk, hogy mindent az eredendően önző és szubjektív egyéni tudatunkon, felfogásunkon keresztül akarunk megoldani.

Miután a természetes evolúció minket egy globálisan integrált és egymástól függő rendszerbe zárt - melyből nem tudunk elmenekülni - mostantól kezdve nem léteznek helyi, nemzeti, vagy regionális problémák, hanem csakis globálisak! 

Szóval még csak azért is, hogy túléljünk, meg kell tanulnunk hogyan kapcsolódjunk össze egy kölcsönösen felelős, kölcsönösen egymást kiegészítő módon, egy különleges, példa nélküli kollektív tudatot, intelligenciát építve, amely hasonló a számítógépek hálózati rendszeréhez. Mivel enélkül még csak nem is leszünk képesek megérteni azokat a globális, integrált problémákat amelyekkel szemben állunk, arról nem is beszélve, hogy fogalmuk nem lesz hogyan oldjuk meg azokat.

Azonban, a kollektív emberi tudat elérése ennél sokkal mélyebbre megy, nem csak a túlélésünket segíti.

Az a tény, hogy nekünk létre kell hoznunk ezt a különleges, hálózati gondolkodást az eredendően önkiszolgáló, önigazoló, egyéni és szubjektív tudatunk fölött, pontosan ez a kontraszt és feszültség fogja nekünk megadni, hogy elérjünk egy példa nélküli megfigyelő képességet, feldolgozó képességet.

Egyelőre egy mesterségesen gerjesztett izgalom van AI (mesterséges intelligencia), és hasonló technológiai újítások, mint az önmagukat vezető autók, vagy hogy minden termelési munkát ellátó robotok körüli. A lehetséges kollektív emberi tudatosság, melyet képesek vagyunk módszeresen felépíteni egymás között minőségileg sokkal magasabb mint bármilyen mesterséges intelligencia vagy kvantumszámítógép. Ezek a technológiai eszközök képesek mennyiségileg jobban teljesíteni, mint az emberi elme. De a kollektív, dinamikus emberi intelligencia, folyamatosan, mely mindent az eredeti önző szubjektív állapothoz mér, és ellene dolgozik, számunkra egy különleges minőségi ugrást biztosit az evolúcióban.

Valójában a mesterséges intelligencia, az önjáró autók és a teljes automatizálás káros az emberiség számára. Nem úgy fog kárt okozni, mint ahogy azt a legtöbb ember elképzeli, ahogy azt láttuk a  Terminátor vagy a Mátrix című filmekben, ahol gonosz gépek átveszik az irányítást az emberek felett. Mi egy olyan fényes jövőt képzelünk magunk elé, amiben átadjuk a gépeknek az általunk végzett folyamatokat, azonban mindez az emberiség elsatnyulásához fog vezetni. Hiszen már most is mi sokkal kevésbé vagyunk képesek gondolkodni, cselekedni, sokkal gyengébbek vagyunk, mint korábban. Már most elveszítettük a felfedező, előretörő szikrát, annak a technológiai fejlődésnek köszönhetően, amit már eddig is elértünk. 

Már nem tudunk úgy írni, olvasni, gondolkodni, kommunikálni mint elődeink akár egy pár generációval korábban, lusták és elhízottak lettünk, agyunkat letompítottuk, mint zombik azon az agymosáson keresztül, amit a jelenlegi „Mátrixból“  kapunk.  Pedig egyelőre még nem uralkodik felettünk egy  valóban mindenre képes mesterséges intelligencia és nem léteznek gonosz masinák. 

A különleges kollektív emberi tudatosságon keresztül vissznyerhetnék a szikrát, a valódi intelligenciánkat és azt az aspirációt, hogy állandóan növekedjünk és fejlődjünk.  Mindenki saját különleges tehetségével, pozitív és negatív tulajdonságával járulna hozzá ehhez a fejlődéshez egy sokarcú, dinamikus kölcsönösen kooperáló emberi hálózatot létrehozva, és az integráción keresztül hasonló frekvenciához jutva, mint a Természet tökéletesen integrált rendszere.

Ezen a módon egy példa nélküli belső megfigyelőjévé válhatunk a rendszernek, és a tökéletes Természetes rendszer végtelen adatbázisa nyitva állna előttünk. Mindenfajta erőfeszítés nélkül megtalálnánk olyan  megoldásokat, forrásokat, melyekről korábban álmodni sem mertünk. Sőt mi több, ez az új emberi tudatosság felszabadítana minket az olyan eredendően önző, szubjektív korlátainkból, mint az idő, a tér és a fizikai mozgás, és minket egy végtelen, örökkévaló létezés érzéséhez juttatna.

A bejegyzés trackback címe:

https://helyeskiut.blog.hu/api/trackback/id/tr6016040016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása