Egy békés, célirányos megoldás a globális problémákra

A Helyes Kiút

A Helyes Kiút

Hogyan lesznek képesek a háborúra programozott emberek békét kötni?

2020. június 27. - ZsolHerm

photo-1518135714426-c18f5ffb6f4d.jpgBár látszólag az emberek többsége békében szeretne élni, mégis azok akik a társadalmakat vezetik könnyedén képesek az embereket gyűlöletre, háborúra, kegyetlen versengésre késztetni.

Az igazság az, hogy valamennyien eredendően egocentrikus, individualista és szubjektív természettel születtünk. Mindannyian élvezzük azt, amikor mások rovására lehetünk sikeresek, mások kárára élünk túl.


Viszont az "éhségünk" a hajlandóság feláldozni magunkat vagy másokat, céljaink érdekében az nagyon különböző, és ezen különbség alapján az emberiség egy piramis formában van felépítve. A tetején lévők készek és hajlandóak bármit megtenni a hatalom, a profit maximalizálása érdekében, hajlandóak mindent feláldozni, beleértve magukat is, hogy elérjék azt, amit akarnak.

De mivel mindannyian azonos alap természetettel rendelkezünk  - megfelelő körülmények között, megfelelő módszerrel, szavakkal, ígéretekkel - a vezetők képesek mozgósítani,  maguk mögé állítani a tömegeket,  mindenfajta pusztító célok érdekében, így képesek felébreszteni a fajgyűlöletet, nemzeti büszkeséget,  patriotizmust másokkal szemben - ahogy azt sajnos megfigyelhettük a történelem során és napjainkban is.


A logika azt diktálja, hogy ha mi eltávolítanánk a háborúra készülő,egoista hataloméhes vezetőket, akkor képesek lennénk békét kötni. Vagy ha képesek lennénk eltörölni az egyéni és nemzeti különbségeket, akkor nem lenne többé háború. Sajnos ez nem igaz, mindezt már ugyancsak kipróbáltuk a történelem során, különböző formában és mindig kudarcot vallottunk.

Amíg mindannyian meg nem értjük, hogy mi az a belső program, a természet, amely mindannyiunkat hajt, és meg nem tanuljuk, hogyan kell cselekednünk, hogyan kapcsolódhatunk össze egymással az ösztönszerű bizalmatlanság, mások elutasítása felett, egy tapintható fenntartható közös cél érdekében, akkor soha nem leszünk képesek békét kötni és azt megtartani.

Az emberilény, amely alapvetően állandó küzdelemre versengésre van programozva, csak akkor élhet békében, amikor a béke, az együttműködés , a kölcsönös felelősség nagyobb profitot, sikert és jobb életet ígér, mint a háború, kölcsönös pusztítás és az, hogy mások rovására nyerjünk állandóan. 

Mi képesek vagyunk megtanulni azt, hogy  hogyan érjük el ezt az állapotot, amikor tapinthatóan érezzük a helyes célirányos és gyakorlati oktatáson keresztül, hogy hogyan lehetünk képesek együtt, egy minőségileg sokkal magasabb kollektív létezésbe emelkedni a természet alapvető integrált törvényei alapján. És akkor az a hatalmas haszon, amit a kölcsönös létezés ígér, képes lesz a háborús ösztöneinket sakkban tartani, semlegesíteni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://helyeskiut.blog.hu/api/trackback/id/tr7015970364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása