Egy békés, célirányos megoldás a globális problémákra

A Helyes Kiút

A Helyes Kiút

Nemzeti öntudat globális válság idején

2020. május 08. - ZsolHerm

Ösztönös Nemzettudat

Válsághelyzetek, mint a mostani globális vírusfertőzés, képesek az embereket saját kicsiny családi, nemzeti köreik fölé emelni, az emberek szemeit egy szélesebb perspektíva felé megnyitva. Ez nem feltétlenül mond ellent annak, hogy valaki továbbra is a saját nemzetére gondoljon és egy egészséges nemzeti öntudatot érezzen.

Bár a világmédián keresztül a patriotizmus, nemzeti öntudat, most elsősorban Amerikából sugárzik, ez nem egy amerikai tulajdonság. Ez az érzés minden nemzetben megtalálható, minden emberben benne van a vonzódás saját magához, saját individualitáshoz és nemzetiségéhez.

Gyakorlatilag minden egyes egyén és nemzet a covid-19 vírusfertőzésre egy egyéni, sajátos módon reagált, sokszor teljesen ellentmondva másoknak egy mindenfajta koordináció nélküli módon. És se nemzetiség, se kultúra, se vallás vagy társadalmi rendszer nem jelentett közönbséget ebben, egyik sem volt képes jobb vagy rosszabb eredményt garantálni.

 

A globális világ és a nacionalizmus látszólagos paradoxonja

Legtöbbször mi a nacionalizmus, individualizmus negatív következményeit látjuk, hiszen a történelem során főleg ezekre emlékezünk, amikor a negatív nacionalizmus, individualizmus pusztulást, háborúkat okozott. És a mostani válság megint megmutatta, hogy egy globálisan integrált, teljesen egymástól függő világban mi felelősek vagyunk egymásért határokon, nemzetiségek, kultúrán túl, mindazon túl, mely egyébként meghatároz minket.

Hogyha nem tanuljuk meg, hogy hogyan építsünk példa nélküli, valóban pozitív, fenntartható, globális, kölcsönösen felelős és kölcsönösen kiegészítő kapcsolatokat, kommunikációt, akkor soha nem leszünk képesek megoldani egyre gyarapodó globális problémáinkat, és nem leszünk képesek biztosítani kollektív emberi túlélésünket.

Másrészről egyéni és nemzeti öntudatunk része annak, hogy kik is vagyunk. Azt nem lehet se elnyomni, se eltörölni, hiszen hasonló kisérletek csak még erősebb reflex reakciókat, vissza lökést okoznak, ahogy azt már a történelem bebizonyította számtalan alkalommal.

 

A dinamikus, fenntartható Emberi mozaik épitése

Tehát meg kell tanuljuk egy különleges, célirányos és gyakorlati oktatási módszer segítségével, hogyan tartsuk meg, akár erősítsük is egyéni nemzeti öntudatunkat, hogyan érezzük és ünnepeljük különlegességünket, miközben pozitív hasznos, kölcsönösen hozzájáruló, mozaik-darabbá válunk a globális emberi rendszerben. Akkor ez a globális rendszer képes lesz hasznosítani a mi sokoldalúságunket, sokszínűségünket, ahol a versengés majd nem arról szól, hogyan győzzünk le másokat, hogyan legyünk sikeresek, hogyan éljünk túl mások kárára, hanem hogy hogyan növeljük, javítsuk az egész rendszer jólétét, pozitív fejlődését.

Legfontosabb az, hogy először is megtanuljuk, hogy ezt nem valami politikai ideológia,, filozófia, vagy vallásos, misztikus gondolkodás szükségleltetik. Azt, hogy meg kell tanuljuk, hogyan éljünk együtt, hogyan éljük túl együtt, azt a természet vas törvényei követelik tőlünk, hiszen ezek a törvények tartják fent az egyensúlyt és homeoztázist, a természet teljesen intregrált, egymástól függő rendszerében, melynek mi is részei vagyunk.

puzzle.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://helyeskiut.blog.hu/api/trackback/id/tr1915670314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása